2010. szeptember 16, csütörtök

 2010.09.16. 19:20

A laptopom épp topon (haha, ez sem fárasztóbb, mint ha nem kapcsolódik a nethez ez...), lássuk a nőtani rövidhíreket!

Könyv(ről): Sylwia Chutnik újabb regényéről dicsérő (miafa?) és valóban kritikus (well done!) kritikákat is olvashatunk, előbbit a Czas Kultury 3/2010 számában Lucyna Marzectől, utóbbit Bernadetta Darskától az Opcje 1/2010-ben; saját véleményemmel egyszer már lehetett találkozni... De általános megfigyelésként sajnos azt kell mondanom, hiába poznani a Czas Kultury, a lelkes vagy egyszerűen csak informatív recijeivel nem üti meg a mércét... (lsd. ua. számban Projekt Mezczyzna vagy Plec? Sprawdzam!) De remélhetőleg az irodalmi lapok becsmérléséhez még bőven lesz alkalmam visszatérni.

Valamint: igyekszem átverekedni magam a Beata Rudzinska szerkesztette Nie pytaj o Polske elbeszélésantológián, ami fiatal, de legalábbis kortárs lengyel író(nő)k véleményét hivatott közvetíteni a lengyel rögvalóságról. Egyelőre tobzódnak a szerzők a sztereotípiákban és távol áll tőlük a reflexió, vannak korosodó transzneműek - de arra ott volt a Lubiewo!; kedves meleg szomszédok - de arra ott a Kieszonkowy!, magányos nyugdíjasok - szinte a Rose for Emilyt idézi a halott férjet rejtegető asszony, de egyébként is a sejtetés és késleltetés a legfőbb stratégia. Már ott, ahol egyáltalán bajlódnak az ilyesmivel és nem a L'art pour l'art Realista drámáját idézik a párbeszédek (értsd. Norvégiába kivándorolt és ott tisztes egzisztenciát teremtett lány hazatérve Lengyelországba csak bőséget lát, benne lelkiismeretfurdalás(t) kel(tenek), végül visszatér családjával, de ohhh!, késő, délceg apja már halott). Nyilván nem véletlen az ironikus felhang, rendelt novelláskötetben még jót nem láttam és a varázs sem most törik meg - de ha más nem, Chutnik újabb szájbarágós és túlidealogizált, de disszertációkban felhasználható novellája megérte. (Megérte?) Ha történik meglepő fordulat, ha nem, hamarosan bejegyzés a kötetről, csak itt, a lengyelanya.blog.hu-n!

Linkek:

http://www.czaskultury.pl/index.php

http://www.opcje.net.pl/

http://www.amea.pl/Strona_G%C5%82%C3%B3wna/ (az antológia kiadójának rettenetes honlapja, melyről információkat szerezhetünk többi antológiájukról, vagy akár a pluszpontot jelentő illusztrációk alkotóiról is)

http://www.feminoteka.pl/readarticle.php?article_id=788 (tartalomjegyzék és recenzió a feminotekán)

A bejegyzés trackback címe:

https://lengyelanya.blog.hu/api/trackback/id/tr352301316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása