2010. december 13, hétfő

 2010.12.13. 17:56

Hosszú távollét után (Anglia - betegség - Ciążeń) ajánlókkal térek vissza!

Natalia Mazur - Michal Danielewski - Radoslaw Nawrot - Michal Wybieralski, Zrób to w Poznaniu! - przewodnik alternatywny / Do It In Poznan! - alternative guide. Biblioteka Gazety Wyborczej, 2010.

Olyan friss, hogy két napja reklámozza csak a Wyborcza és idén megjelent könyv is szerepel a hivatkozások között. Szerintem nem annyira jó, mint a varsói (bár valljuk be, nem ismerem annyira Varsót és a trendeket, hogy meg tudjam ítélni), legalábbis a reklámozott poznani szórakozóhelyek vagy éttermek egyébként is épp elég jól reklámozottak és feltűnőek, kár a fizetett hirdetésekért. A kulturális összeállításra viszont nem lehet panasz, annál is inkább, mert a herstory ezzel bevonult a mainstreambe! Vagyis, ne nevessünk, ne fújjogjunk, csak örvendezzünk: a 110 oldalból kettő csak Poznan asszonyaival foglalkozik, és még ezen túl is hemzseg a kötet a helyi hölgyek megszólalásaitól. Szóval amolyan miniáttekintést kapunk a 110-111. oldalon, előbb "Poznan kobiet" címmel (Kazimiera Illakowiczówna, Barbara Lerczak-Janieszewska-Sobotka és Anna Jantar-Kukulska); aztán minisétát az általam oly kedvelt Pracownia Krytyki Feministycznej jóvoltából. Idz tropem Anty-Jezycjady, vagyis Malgorzata Musierowicz mellett vagy ellen, de találkozunk Maria Wicherkiewiczowával, a poznani kispolgár mindennapjainak krónikásával (főtér); Gabriela Zapolskával (Teatr Polski), Lilli Palmerrel (Fredry 12), a történelmi regényeket szerző Jadwiga Zylinskával (UAM); Krystyna Koftával (plac Asnyk), Róza Luksemburggal (Szamarzewskiego 21), hogy aztán a másik sétához hasonlóan Illához kanyarodjunk vissza (Gajowa 4). Említésre kerül még Maria Rataj és a bűnös város is - de ez a szókapcsolat a magyarokban talán más emlékeket ébreszt... Mindenesetre jó ez, a lelekes nőtörténészt a táblák úgyis útbaigazítják, a Wielkopolski Slownik Pisarek feltárja a legtöbb rejtélyt az írónőkkel kapcsolatban, és mégiscsak: ez a kiadvány sokakhoz el fog jutni. Vivát!

"Solidarnosc jest kobieta!" - a Gazeta Wyborcza ingyenes kiadványa, ami ma reggeltől érhető el kizárólag a poznani Gazeta Caféban. Ötórányi riport nőkkel, akik különböző okokból és háttérrel, de a kezdetektől részt vettek a Szolidaritásban. Nyilvánvaló okokból még nem tudtam végighallgatni, de feltételezem, hogy nem mihaszna időtöltés - tehát akit érdekelnek esetleg Eugenia R. Dabertowa, Anna Grzymislawska, Krystyna Laskowicz, Barbara Napieralska, Jadwiga Sulikowska és Ewa Wójciak élményei Dariusz Dobrzanski vezényletével, az szóljon.

A projektről hosszabban, lengyelül itt:

http://poznan.gazeta.pl/poznan/1,36001,8806841,13_grudnia_przyjdz_do_Gazeta_Caf%C3%A9_po_historie.html

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lengyelanya.blog.hu/api/trackback/id/tr782513571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása