2010. június 2, szerda

 2010.06.02. 18:57

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Képregény: Bostonskie malzenstwa. Antologia komiksu lesbijskiego. Comic Grrrlz - Dolna Pólka, 2009.

Jó kérdés, hogy a kiadott és többé-kevésbé elkelt 200 példány jó volt-e bármire is azon kívül, hogy a lengyel LGBT-közösség elmondhassa, hogy nekik ilyen is van. Mert aki kicsit is beleártja magát a képregény-műfajba, tudja, hogy rossz szöveggel bármilyen remek rajzot agyon lehet vágni. Nem is beszélve arról, miféle katasztrofális következményekkel jár, ha egy dilettáns rajzoló követ el esetleg rossz történetet. Mielőtt viszont dobálni kezdenénk a köveket a magunk többé-kevésbé biztos távolából, gondoljunk bele, hogy van leszbikus szappanopera, leszbikus rajzfilmsorozat, leszbikus stand-up comedy, meg amit akarunk - miért ne lenne szükség a talán egyszeri "poénokra" épülő (leszbikus autószerelő, nemi erőszak trauma két nőre, ne táncolj a csajommal), néhol melodrámába hajló leszbikus képregényre? Na ugye. Kiemelendő az egyszerű vonalrajzos és többnyire uniszex történettel jelentkező Marta Zablocka, a klasszikus művészképregény-agymenést nemzetkritikával és a leszbikus mítosz keresésével (igen, itt csillog a szemem) vegyítő Anna Czerwinska-Soizick Jaffre-páros, és a kritikusok által sem véletlenül dícsért coming out-fontolgató orvostanhallgató (akinek most már úgyis mindegy), de rajzolni nem nagyon tudó Kasia Szaulinska. A kiadónál elfogyott, utánnyomást nem terveznek, a Grodzkán a képregényboltban még hozzáférhető 4-5 példányban, a neten is meg lehet rendelni a gildiától, vagy lehet szólni nekem.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Könyv: Magdalena Sroda: Kobiety i wladza. Warszawa: W.A.B., 2009.

Tisztességesen és szórakoztatóan, bár nem túl lényegretörően megírt könyv a feminizmus néhány fő kérdéséről, különösen ami a lengyel nőket érinti. Van tehát minden, abortusz, in vitro, szexuális oktatás hiánya, nemek aránya a parlamentben, feministákra fujjogó tárcaírók tetemre hívása. És persze, a legnagyobb szerencsémre, némi kóros önfeláldozástól szenvedő anyaság és Mária-kultusz is. Szakkönyvnek nem ajánlom, bár látszik, hogy filozófus írta, feminizmustól még idegenkedő nőknek strandra vagy hosszú vonatútra nagyon is. Jó hosszúra, a maga 450+ oldalával. Ajánlom továbbá mindazoknak, akik értenek lengyelül és foglalkoznak alkalmazott etikával, mert a lábjegyzetekből sok használható "esethez" és publikációhoz el lehet jutni. Bár attól tartok, nem lesz nagy tolongás... Engem mindenesetre feldobott a törénete arról, mikor fáradtan a repülőúttól Szczecinbe érkezvén belökték egy szobába felkészülni egy feminista konferencia nyitóelőadására. A szobában pedig semmi más nem volt, csak egy tükör. Mindenki azt várta, hogy az előadás előtt megfésülködik vagy megigazítja a sminkjét, amit egyébként nem használ - de nála nem volt semmi más, csak néhány filozófiai szakdolgozat vázlata. Szóval, nem vagyok egyedül, lehet ezt így is csinálni. A sok sminkeletlen, de tisztességesen felkészült filozófus előbb-utóbb csak át fogja változtatni az egyelőre inkább látványos és lelkes mint hasznos feminista happeningeket (lsd. hétfői előadás, ahol a címben szereplő krakkói nőkről szinte szó sem esett...) Előre!

Linkek:

http://www.comixgrrrlz.pl/tag/bostonskie-malzenstwa/ (az antológia hivatalos oldala)

http://szaulinska.blogspot.com/ (A Dziennik recijével egyetértésben kijelentem, hogy a legérdekesebb, de leginfantilisebben megrajzolt képregény szerzőjének angol nyelvű blogja.)

http://zycie-na-kreske.blogspot.com/ (Egy még egészen jól rajzoló szerző képregényei lengyelül.)

http://www.komiks.gildia.pl/komiksy/bostonskie-malzenstwa/1 (3 mintaoldal a képregényből)

http://www.uo.uw.edu.pl/osiem_wykladow/kobiety_i_wladza (Sroda előadása a Varsói Egyetemen azonos címmel)

http://www.students.pl/kultura/details/25222/Magdalena-Sroda-Kobiety-i-wladza-Przeczytaj-fragmenty (részletecske)

http://www.styl.pl/magazyn/wywiady/news-wolna-sroda,nId,272756 (egy olyan igazi nőimagazinos interjú Srodával, pihenésképpen. Mert az igazi filozófus olyan kérdésekre is tud válaszolni, mint hogy "Hol tanult főzni?" Csak hogy eloszlassam a kételyeket valódiságommal kapcsolatban, én Piliscsabán, a Prohászka Műhely Szakkollégiumban, és minden bizonnyal ez az egyik legfontosabb dolog, amit köszönhetek nekik.)

A bejegyzés trackback címe:

https://lengyelanya.blog.hu/api/trackback/id/tr32051561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása