2010. június 21, hétfő

 2010.06.21. 19:02

Könyv: W strone nowej wielokulturowosci / Towards a new multiculturalism, Robert Kusek - Joanna Sanetra-Szeliga szerk. Kraków: MCK, 2010.

 

 

 

Határozott dekonstrukciós szándékkal létrejött lengyel másság-szöveggyűjtemény, ami nem mindig szívesen vitatkozik a valahai tolerancia és multikulturalitás mítoszával és ügyesen támasztja alá tényekkel (vagy azok hiányával, mint a furcsa népszámlálási adatok esetében) a jelenről való mondanivalóját. Folyamatokról lévén szó inkább vitaindító, mint összegző kötet, a tanulmányok ennek szellemében egy lélegzettel olvashatóak, sokaknak biztosan nem mellékes szempont, hogy angol és lengyel nyelven is. Kapunk többek között: átfogó képet a lengyel kisebbségekről, jelentést a lengyel iszlámról, eszmefuttatást a holocaust meg-nem-élésének problémáiról, párhuzamot a Varsói Konföderáció történelemoktatói mellőzése és a homofóbia között. Kiemelten foglalkoztak a szerkesztők bizonyos, a multikulturalitás felélesztését célzó projektekkel (linkek lejjebb). Haladó polonisták nagy aha-élményekre talán ne számítsanak, de mindenképpen jó áttekintés, a hangvétel pedig sem nem tragikus, sem nem patetikus, mondjuk mint egy seregszemle egy hosszabb - de még milyen hosszú! - hadjárat előtt. Persze felmerül a kérdés, hogy ha azt mondjuk, a homogén rossz, a multi meg jó, nem követjük-e el magunk is a dichotomizálás kirekesztéshez vezető főbűnét - de mit lehet tenni, ha egyszer mi aztán  biztosan az igaz ügyért harcolunk?! Legalábbis én még szeretek az ilyesmikben hinni... Mindenesetre a kötet tanulsága részben az is, hogy a homogenitás sosem volt valódi, úgyhogy: előre mind ti tatárok, szilézek, romák, zsidók, muzulmánok, leszbikusok és nomádok a szekrényből, tegyünk végre rendet!

Linkek:

http://www.pogranicze.sejny.pl/?s=flash&sessionid=16544dfe9ef113eb10975535014c3b42 (The Borderland Centre of Arts, Cultures and Nations in Sejny - kulturális centrum a lengyel-litván határon, valaha zsidó épületekben, olyan környéken, ahol (valaha) elélt egymás mellett orosz óhitű, protestáns, tatár, karaita, örmény, fehérorosz, ukrán...)

http://ec.europa.eu/polska/news/080418_wystawa_pl.htm (Jestem Polka / Jestem Polakiem - sajnos a kampány hivatalos oldala időközben megszűnt, de például itt is elérhetőek a plakátok

http://www.fundacja4wyznan.pl/ és http://www.miasto-dialogu.wroc.pl/ (The Quarter of Mutual Respect / Dzielnica Wzajemnego Szacunku Czterech Wyznan, Wroclaw)

http://bravefestival.pl/index.php/en/ (színes-szagos multikultfeszt Wroclawban - idén többek között százéves újzélandi énekesnővel, cigány balladákkal a Nílus deltavidékéről és zoroasztriánus rítusokkal)

A bejegyzés trackback címe:

https://lengyelanya.blog.hu/api/trackback/id/tr822098976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása