2010. július 22, csütörtök

 2010.07.23. 21:33

Koncert: V-Speed, Harris Piano Jazz Bar, Rynek Glówny 28, 21:30

"Funk you", jól éreztük magunkat. Nyolc éve nem jártam ebben a bárban, de még mindig tetszik. A zenekar meg fiatal, dinamikus, fúziós. 

Könyv: Marta Losiak - Magdalena Tytula, Polski bez bledów. Poradnik jezykowy dla kazdego. Bielsko-Biala: Park, 2008. 

Egyrészt nyilvánvalóan előbújt belőlem a nyelvtanár - ezennel ajánlom gyakorló kollégák figyelmébe, mert főleg felsőbb szinten előforduló helyesírási-ragozási-szóhasználati zagyvaságokat igyekszik helyrebillenteni címszavas rendszerben szinonímaszótárral és ragozási táblákkal a függelékben. De nyilvánvalóan elő kell bújjon a feminista is, különösen, ha támadják: a szerző(nő)k ugyanis közlik, hogy akármit is mondanak a feministák, a filolozka, socjolozka stb. alakok helytelenek. Én azért bízok abban, hogy ahogy minden nyelvújításnak, ennek is csak idő kell. Nem tartható az sokáig, hogy felesleges hisztinek bélyegzik, ha az ember lánya nőnemben akar beszélni magáról, ha már diplomát szerzett. Nem is beszélve arról, hogy magasan képzett egyedek sem feltétlenül használják helyesen az alakokat - például vérig sértettem egy fogász(nő)t Daninak tolmácsolva, amikor közöltem, hogy magáról beszélve nem használhat(na) hímnemű ragokat. Ahogy teszi. A végén el kellett sütnöm a "hogyan szégyenítettem meg magam ötödéves, CEEPUS-ösztöndíjas, szakdolgozatát író emberként fánkvásárlás közben" című klasszikust. (Igazi örökzöld.) A női foglalkozásneveken túl néhány példa: miért nincs olyan, hogy wyzsza uczelnia, milyen alakokban elfogadott az oké, miképp ragozzunk, ha McDonald's-ba megyünk, és a kivi madár miért hím-, a kiwi cipőkrém nő-, a gyümölcs meg semlegesnemű.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Linkek:

http://www.vspeed.pl/

https://www.youtube.com/watch?v=Q8ZWnb1OKGI

http://www.harris.krakow.pl/

http://www.park.pl/ksiegarnia/ksiazki/teksty/201.pdf (mintaoldalak a könyvből)

A bejegyzés trackback címe:

https://lengyelanya.blog.hu/api/trackback/id/tr682171854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása