2010. július 28, szerda

 2010.07.28. 18:46

Esemény: konzultáció Anna Niedzwiedz professzorral az UJ Etnológiai és Kultúrantropológiai Intézetéből

A könyve módszertanilag - és egyébként is - szörnyen érdekes, dekonstrukciós-mítoszkutatós értekezés a czestochowai Fekete Madonnáról, ő pedig elbűvölően segítőkész és intelligens nő. Úgyhogy még abban is igazat adok neki, amit persze eddig is sejtettem, vagyis hogy a saját érdekemben a legjobb lesz kicsit etnológus-antropológust játszanom és interjúkat készítenem Matka Polka-témakörben. (A könyv egyben a doktori disszertációja, lengyelül 2005-ben jelent meg az UJ kiadójánál Obraz i postac. Znaczenia wizerunku Matki Boskiej Czestochowskiej címmel; angolul kevés változtatással októberben jelenik meg. Természetesen megvásárolni nem lehet, könyvtárakban hozzáférhető, fénymásolatban nálam.)

Kiállítás: Kamienica Hipolitów, pl. Mariacki 3.

Érdekes polgárlakás nagyrészt borzalmas biedermeierrel telezsúfolva - de épp ettől mégis otthonos és emberközeli, ami olyannyira hiányzik a Magyarországon megszokott rokokó-biedermeier kastélyenteriőröktől. Szerdán ráadásul ingyenes, iparművészeti ajándékbolt a kasszával szemben.

Újságajánló: Newsweek 31/2010, augusztus 1. - a lengyel papok 10-15 százalékának van gyereke (és mit ad Isten, mellettem épp egy pap lapozgatta az empikben...)

Linkek:

http://www.etnologia.uj.edu.pl/index.php/home/pracownicy-naukowi/48 (Anna Niedzwiedz profilja az UJ honlapján)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kamienica_Hipolitów_w_Krakowie

http://www.newsweek.pl/wydania/1214 (címlap és tartalomjegyzék)

A bejegyzés trackback címe:

https://lengyelanya.blog.hu/api/trackback/id/tr422183100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása