2010. július 29, csütörtök

 2010.08.01. 22:41

Hogyan legyünk turisták a saját városunknak, avagy Krakkó középhaladóknak

Kiállítás: ABAKANOWICZ, Muzeum Narodowe w Krakowie, al. 3 maja 1, nyitva augusztus 29-ig.

Megdöbbentő hatással volt rám, már-már költői inspirációk hatására három oldalnyi feljegyzést készítettem a bemutatott hét műről, márpedig ezt rosszabb regények teszem azt nem váltják ki belőlem. Rövid tanulságként: ezek a szobrokat tapasztalni kell, nem nézni, minél közelebb jutni (akár megérinteni, ha nem les a teremőr), körbejárni, eltávolodni, leguggolni és felállni, hajlongani és hunyorítani. Elrohanva mellettü tökéletesen érdektelen posztmodern borzalomnak hat a nagyja, közelről... Úgyhogy szepemberben végre felmegyek a citadellára Poznanban, amit valami érthetetlen okból nem tettem meg két éve egy szemeszteren keresztül.

Kulináris: Cupcake Corner, ul. Michalowskiego 14, nyitva minden nap.

Mióta csak ott jártam, próbálom meggyőzni magam, miért is volt megbocsáthatatlan kiadni 8 zlotyt a hatalmas szalámis-sajtos-sült paprikás muffinért, ami szinte olvadt a szájban és legközelebb este juttatta eszembe az evést. Mint látszik, egyelőre nem sikerült. Kellemes környezet, kicsit eldugott sarok, de különösen könyvtárba vagy WBP-be járóknak még belváros, kedves személyzet, horrorisztikus árak (6zl/cupcake, 8zl/muffin, 15zl/sós muffin+óriás latte). De igazi Amerika annak, akinek jól esik némi egzotikum.

Múzeum: Dom Józefa Mehoffera, ul. Krupnicza 26.

Kellemes polgárlakás könnyen fogyasztható szecessziós hajlamokkal és csendes kerttel a belvárosban. Az egyetlen általam meglátogatott krakkói múzeum, ahol a felhalmozott értékek ellenére hagyják lélegezni a látogatót. Feminista szempontból persze kicsit furcsállom, miért csak mellesleg jegyik meg, hogy a festő feleségének képei is megtalálhatóak az egyik szobában, nem vesztegetve sok szót arra, miként is alakult a hölgy művészi pályafutása társ és múzsa voltán túl. Üdítő meglepetés.

Könyv (csak nyelvtanulóknak/-tanároknak): Przemyslaw E. Gebal, Od slowa do slowa toczy sie rozmowa. Repetytorium leksykalne z jezyka polskiego jako obcego dla poziomów B1 i B2. Kraków: Universitas, 2009.

Végre megérkeztek a kiegészítő anyagok mindenki legnagyobb örömére - ez történetesen A2-nek is adagolható (Istvánon tesztelem), játékos, jó áttekintés, amiben lehet írni-húzni-fordítani-fogalmazni és még mit nem. Későkezdőknek sem rossz egyébként a másik aktuális kedvencem, Joanna Machowska nyelvtani gyakorlója A1-nek (Gramatyka? Dlaczego nie?!) - úgyis szép emlékeket őrzök az órák mellett arról a nagyon gonosz kis vigyoráról is, ami felragyogott az arcán, mikor valami orbitális hülyeség csúszott ki a szánkon.

Kulináris: Ciuciu - najmniejsza fabryka cukierków, ul. Golebia 3 - állandó bemutató minden nap délután ötkor.

Ééééédes... és tényleg apró. A bemutatót nem vártam meg, kóstolót kaptam, a többiről többet, ha végre rászánom magam, hogy megbontsam a vegyesgyümölcs zacskót, amit a nap fő motívumának tűnő 8 zlotyért szereztem be. Persze fent vannak a facebookon (CIUCIU KRAKÓW), de akinek ez nem elég és véletlenül összefutok vele augusztus 3-án, akár kaphat is egy (két) szemet.

Múzeum: Dom Jana Matejki, ul. Florianska 41.

A nap citromdíjasa, főleg az értelmetlen installáció és az elkeserítően udvariatlan és lekezelő teremőr(n)ők miatt. Maga az épület kétségkívül hangulatos, a középkori kínzóeszközök gyűjteménye szórakoztató és még a legjobb ürügyet is megtaláltam, hogy becsalogassam jövőbeli kölkeimet. A művész műtermében ugyanis roppant jelentőségteljesen ott áll - egy gördeszkás ló. Nyilván kitömték szerencsétlent és kerekeken csak könnyebben mozgott, de a nemes cél mit sem változtat a tényen. Yo. Kár, hogy nem mertek a felújítás alatt a koncepción is jelentősen változtatni; még ha az is Lengyelország legrégebbi "életrajzi" múzeuma, nem mond eleget a festőről, nem jó hangsúlyokkal mutatja be a munkásságát, nem enged közel a tárgyakhoz... Akkor már lehetne a műfaj műzeuma, de a régi vitrinek helyére csak új védelmi eszközök és a még risztónál is riasztóbb némberek kerültek. Nem is értem, miért kígyózott előtte a sor a Múzeumok Éjszakáján még hajnali egykor is... Hacsak nem a ló miatt.

Élmény: krakkói utcazenészek.

Egyszer sem írtam róluk az elmúlt három hónapban, pedig egyre érdekesebb dolgokkal lepnek meg. Ott van idén "Bob Dylan", akcentusa alapján akár földije is lehet, szájharmonikával és gitárral küzd az utca zaja ellen - mellette sétálva tényleg olyan egy pillanatra, mint amikor a főhős élete fordulóponthoz érkezik egy melodrámában. A megszokott aluljáróindiánokat nem lehet elkerülni, de belefutottam egy valódi mexikói zenekarba, akik tudtak és akartak játszani furcsa gitárokon és kifőzött állkapocson míg kolleginájuk kis fadobogón énekelt és verte a ritmust fürgén sarkát kapkodva. Aztán dobosok Afrikából, akiket hamar utolértek a város őrei. Van egy öregedő hippi is, aki elképesztő erővel toporzékol ritmusszekció híján és húrszakadás esetén a capella énekli, hogy adjon neki Isten színestévét. Performance kategóriában persze ott vannak az évek során profivá cseperedett streetdancerek, a főtéri tangóharmónikások, a krakkói zenészek a Brama Florianskánál és a labdáját fáradhatatlanul fejelgető, egyébként kazimierzi illetőségű és életét apró és csúnyácska kutyájával megosztó focista (egyszer belefutottam reggel és kis híján ráköszöntem...)

Múzeum, ami inkább élmény: Mury Obronne / Barbakan, Muzeum Historiczne Miasta Krakowa, ul. Pijarska - ul. Basztowa.

Remek képeket lehet készíteni a Brama Florianskáról, és úgy egyáltalán, nem utolsó móka már csak az sem, hogy a Florianska és a környező utcák pezsgését ebből a szemszögből láthatjuk.

Csoda, hogy mire végre elértem este nyolcra a Klub Kulturalny mélyére, már több kedvem volt a Wisniowkámhoz, mint filozofálni? (Azért persze nem kell alábecsülni...)

Linkek:

http://www.abakanowicz.art.pl/ (Abakanowicz művei)

http://www.cupcakecorner.pl/en/

http://info-poland.buffalo.edu/web/arts_culture/painting/painters/Mehoffer/link.shtml (linkek Mehoffer képeihez)

http://www.universitas.com.pl/ksiazka/Od_slowa_do_slowa_toczy_sie_rozmowa__Repetytorium_leksykalne_z_jezyka_polskiego_jako_obcego_dla_poziomow_B1_i_B2_2679.html

http://www.ciuciu.de/ (épp átalakítják, ígéretükkel ellentétben aug. 1. este még nem él)

https://www.youtube.com/watch?v=ss32VEgW_vE (de erre számíthatunk :))

http://www.jan-matejko.org/

http://www.wawel.net/wojsko_2.htm (a várfalak és bástyák múltja-jelene /vagyis leginkább: hűlt helye/ rengeteg képpel)

A bejegyzés trackback címe:

https://lengyelanya.blog.hu/api/trackback/id/tr762192154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása