2010. február 6, vasárnap

 2011.02.06. 20:29

RYMS - Kwartalnik o ksiazkach dla dzieci i mlodziezy

Ha be akarom bizonyítani, hogy a mítosz él és virul, ki kell nyomoznom, mégis hogyan és miért. A gyerekirodalom pedig elég kézenfekvő megoldás - a nagy részére sosem emlékeztünk, egy kevésből valami esszenciát magunkkal hordozunk, de sosem tudjuk egészen, mi lett volna, ha nem olvasunk - vagy nem olvasnak nekünk. Ez a lap olyan okosan próbálja tudatosítani a gyerekirodalom meghatározó szerepét, olyan jó a koncepció, a szövegek megválasztása és kivitelezése, a designról nem is beszélve, hogy már-már azért nem merném bevinni egy iskolai tanáriba, mert túl magas a színvonala. És sajnos ez nem indokolatlan cinizmus a részemről - míg Lengyelországban komolyan foglalkozhat egy lap azzal, mit mondjon az ateista szülő a gyerekének Jézusról és Istenről, addig az én otthonról ellopva megkeresztelt, boszorkányokban, jósnőkben és horoszkópokban hívő, az egyházról igen szélsőségesen baloldali nézeteket hangoztató anyámnak soha még csak fel sem tűnt, hogy furcsa, ha betlehemest tanít be az osztályának. Magában a hitetlenek által gyakorolt betlehemesben még a legutóbbi számban nyilatkozó atya sem lát kifogásolnivalót - elvégre minden gyerek szereti -, de a következetesség nekem, be kell vallani, nagyon hiányzik. Az aktuális számban arról van tehát főleg szó, hogyan beszélhetünk a hitről/ateizmusról/filozófiáról a gyerekünknek, az előző szám pedig a patrióta nevelés témáját járta körül. Nekem sok jó példát adott a mítosz átörökítésével kapcsolatban, de különben is, üdítő arról olvasni, ha valaki komolyan gondolja, hogy a hazaszeretetet akár jobban is meg lehet értetni a Gyűrűk Urával vagy Narnia krónikáival, mint Sienkiewiczcsel. Nem ördögtől való dolog gondolkodni, na.

http://ryms.pl/index.php

(fent vannak a facebookon is: Kwartalnik Ryms - ha valaki szereti a gyerekkönyveket/illusztrációkat, igazi kincsesbánya!)

A bejegyzés trackback címe:

https://lengyelanya.blog.hu/api/trackback/id/tr812642984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása